Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa karpatka z bitą śmietaną

Czekoladowa karpatka z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Czekoladowa karpatka z bitą śmietaną"

Składniki

  • 1 op. mrożonego francuskiego ciasta (50 dag)
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 800 ml zimnego mleka
  • 2 op. budyniu czekoladowego
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki sherry
  • cynamon do oprószenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika ok. 20 minut przed pieczeniem. Pozostaw w pokojowej temperaturze, a kiedy rozmarznie, podziel je na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem.

  2. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Posmaruj wodą. Cynamon wymieszaj z połową cukru. Posyp placki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut. Odłóż do wystudzenia.

  3. W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z resztą cukru. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij ją z ognia. Lekko przestudź. Wymieszaj z sherry i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  4. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Blaty ciasta przełóż masą czekoladową. Bitą śmietanę przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij na wierzch napoleonki rozetki bitej śmietany - jedna obok drugiej. Schłodź. Przed podaniem posyp cynamonem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń