Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy, idealny dodatek do kanapek Polecam :)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1693
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 70
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 477
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1693
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 70
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 477
Składniki
Potrzebne składniki.
zalewa: sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej). Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki.
Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej.
Wodę z kiszenia odstałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem.
Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiczki z czosnkiem. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.
Idealny dodatek do kanapek. Smacznego :)