Do góry

Desery Przepis na:

Domowa czekolada

Domowa czekolada

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 251

Dodano: 16.04.2018

Odsłon: 423

Przyznam się, że to deser, któremu nie potrafię się oprzeć :-). Kiedy ją przygotowuję wędruję do czasów mojego dzieciństwa... przygotowywała ją dla nas moja mama :-) zaglądaliśmy jej przez ramię niecierpliwie pytając, kiedy czekolada będzie gotowa... przygotowuje się ją zaledwie 5 minut, ale dla nas małych łasuchów były to wówczas najdłuższe chwile :-) nigdy też nie wytrzymywaliśmy do chwili, kiedy stężała i można było ją pokroić na małe kawałki. Zachęcam, wypróbujcie

Składniki

  • 375 ml mleka UHT 3,2%
  • 250 ml cukru kryształu
  • 1 masło extra 82% tłuszczu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mleko w proszku pełne 500 g (niebieskie)
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Mleko UHT, cukier, kakao oraz masło przełóż do rondelka i zagotuj do rozpuszczenia składników.

    2. Odstaw do przestygnięcia.

    3. Dodaj mleko w proszku i zmiksuj.

    4. Przelej do pojemnika i odstaw do lodówki do stężenia.

    5. Gdy stężeje można pokroić na kawałki.

    6. Smacznego.


    * Swoją czekoladę udekorowałam płatkami róży i chabrów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń