Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1817 Ocena: 41800

Dodano:

Odsłon: 3887

Podstawowy składnik wielu dań, który można przygotować bardzo szybko.

Składniki

  • pęczek młodej marchewki
  • pęczek młodej pietruszki z natką
  • 2 młode selery z natką
  • 2 młode pory
  • garść świeżego majeranku
  • garść świeżego rozmarynu
  • garść świeżego tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 2 suszone kapelusze prawdziwków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 120 g grubej soli morskiej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewki, pietruszki, selery myjemy, obieramy. Natki zostawiamy.
    Pory myjemy.
    Paprykę kroimy w paski.
    Pomidory kroimy na pół.
    Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy białe wino i gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem przez 30 min.
    Następnie studzimy, mielimy na najmniejszych oczkach, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pieczemy 25 min w temperaturze 130°C, zaczynając od zimnego piekarnika. Studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń