Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa szynka

Domowa szynka

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 4876

Dodano: 08.01.2018

Odsłon: 50521

Najlepsze wędliny to te robione samemu. Pyszna, soczysta i naprawdę bardzo łatwa w przyrządzeniu wędlinka.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 30 g soli peklowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szynkę myjemy, osuszamy a następnie nacieramy 10 g soli peklowej. w garnku gotujemy wodę dodajemy do niej wszystkie przyprawy a następnie na małym ogniu gotujemy 10 min. Kiedy marynata wystygnie do ciasnego pojemnika wkładamy szynkę i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Zalewamy szynkę marynatą. Dodajemy pokrojony czosnek.Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Codziennie nakłuwamy i przekręcamy szynkę w pojemniku żeby w całości przeszła przyprawami. Po 2 dniach szynkowar wykładamy folią wkładamy szynkę zamykamy i jeszcze na jedną noc wstawiamy do lodówki.

  2. Po 3 dniach do wysokiego garnka wkładamy szynkowar a następnie nalewamy wody na wysokość szynowaru. Gotujemy szynkę w temperaturze 75 stopni. Temperatura nie może przekroczyć 80 stopni bo wędlina nie będzie wilgotna. Wyłączamy po 2 h gaz i odstawiamy szynkowar do ostygnięcia a następnie wkładamy na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 03 lutego Nie moge zrozumiec, jak mozna 1kg miesa zamarynowac w 1/4 szklanki wody czyli w 62ml. To czasem nie jest pomylka? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Janusz52 10 stycznia Czy nie za dużo tej soli peklowej -30g?Może to ma być 30g soli zwyklej? Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń