Przekąski Przepis na:
Domowa szynka


Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 3940
Dodano: 08.01.2018
Odsłon: 49916
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 30 g soli peklowej
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Szynkę myjemy, osuszamy a następnie nacieramy 10 g soli peklowej. w garnku gotujemy wodę dodajemy do niej wszystkie przyprawy a następnie na małym ogniu gotujemy 10 min. Kiedy marynata wystygnie do ciasnego pojemnika wkładamy szynkę i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Zalewamy szynkę marynatą. Dodajemy pokrojony czosnek.Wstawiamy do lodówki na 2 dni. Codziennie nakłuwamy i przekręcamy szynkę w pojemniku żeby w całości przeszła przyprawami. Po 2 dniach szynkowar wykładamy folią wkładamy szynkę zamykamy i jeszcze na jedną noc wstawiamy do lodówki.
-
Po 3 dniach do wysokiego garnka wkładamy szynkowar a następnie nalewamy wody na wysokość szynowaru. Gotujemy szynkę w temperaturze 75 stopni. Temperatura nie może przekroczyć 80 stopni bo wędlina nie będzie wilgotna. Wyłączamy po 2 h gaz i odstawiamy szynkowar do ostygnięcia a następnie wkładamy na noc do lodówki.
Komentarze do przepisu (6)

rosynka 03 lutegoZgłoś do usunięcia
Nie moge zrozumiec, jak mozna 1kg miesa zamarynowac w 1/4 szklanki wody czyli w 62ml. To czasem nie jest pomylka? Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Janusz52 10 styczniaZgłoś do usunięcia
Czy nie za dużo tej soli peklowej -30g?Może to ma być 30g soli zwyklej? Odpowiedzi: 1 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 08 styczniaZgłoś do usunięcia
Taka szyneczka to pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz