Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na delikatną, aromatyczną i soczystą rybę, pieczoną pod pierzynką z suszonych warzyw. Dorsz to świetny wybór na zdrowy, lekki i pożywny obiad, ponieważ zawiera dużo cennego białka, fosforu i selenu, który wzmacnia naszą odporność. Ponadto w dorszu znajdziemy kwasy omega-3 i omega-6 oraz mnóstwo witamin tj. A, E, D, PP, a także witaminy z grupy B.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 725
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 725
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
Składniki
Oliwę z oliwek łączymy z czosnkiem granulowanym (na 4 łyżki oliwy, dodajemy 1 sporą łyżeczkę czosnku) i nacieramy nią polędwicę z dorsza. Rybę oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, a na wierzchu układamy suszone warzywa: marchewkę, pomidory i cebulkę, które dodatkowo skrapiamy oliwą z oliwek, aby odpowiednio zmiękły podczas pieczenia. Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 do maksymalnie 20 minut.
Pieczony dorsz idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką z rukoli. Życzę smacznego! :)