Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na delikatną, aromatyczną i soczystą rybę, pieczoną pod pierzynką z suszonych warzyw. Dorsz to świetny wybór na zdrowy, lekki i pożywny obiad, ponieważ zawiera dużo cennego białka, fosforu i selenu, który wzmacnia naszą odporność. Ponadto w dorszu znajdziemy kwasy omega-3 i omega-6 oraz mnóstwo witamin tj. A, E, D, PP, a także witaminy z grupy B.
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 57
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 59
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 193
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11025
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 57
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 59
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 193
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11025
Składniki
Oliwę z oliwek łączymy z czosnkiem granulowanym (na 4 łyżki oliwy, dodajemy 1 sporą łyżeczkę czosnku) i nacieramy nią polędwicę z dorsza. Rybę oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, a na wierzchu układamy suszone warzywa: marchewkę, pomidory i cebulkę, które dodatkowo skrapiamy oliwą z oliwek, aby odpowiednio zmiękły podczas pieczenia. Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 do maksymalnie 20 minut.
Pieczony dorsz idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką z rukoli. Życzę smacznego! :)