Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6716

Dodano:

Odsłon: 8108

Pyszne ciasto, chyba już z ostatnimi w tym sezonie truskawkami.

Składniki

  • 1/2kg.przesianej maki tortowe
  • 3 jajka + 1 do posmarowania ciasta
  • 5 dkg. drożdzy
  • 1 szkl. ciepłego mlekaa
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • zapach waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 kg. truskawek
  • Kruszonka: 10dkg. mąki
  • po 5 dkg. cukru i zimnego masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i schłodzić. Na dno dużej misy wlać ciepłe mleko, dodać jajka, cukier, rozkruszone drożdże, masło . Nie mieszać! Pozostawić rozczyn na ok.7-8 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, sól i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełożyć ciasto na blachę /23x35/ wyłożoną papierem do pieczenia i postawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, ponakłuwać patyczkiem i ułożyć na wierzchu połówki truskawek /przekrojoną częścią do góry/. Posypać kruszonką zrobioną z podanych składników i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok. 40 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić w nim ciasto na ok godzinę. Wyjąć, pokroić i zajadać. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 24 lipca 2013 Ewela, tak dodaj całe jajka i resztę składników, oprócz mąki, nie mieszaj w ogóle , przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin, albo na całą noc. Dalej wg. przepisu, a w razie potrzeby służę pomocą. Pozdrawiam i życzę udanego ciasta. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewela1 24 lipca 2013 Do rozczynu mam dodac cale jajka nie rozmieszane?Bede robila pierwszy raz drożdzowe ciaso dlatego pytam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 lipca 2013 Jasne Anetko, nie ma sprawy :) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 lipca 2013 Droga Maudie z miłą chęcią zapraszam na poczęstunek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 lipca 2013 Mniam...poczęstuję się kawałeczkiem;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 15 lipca 2013 To prawda Jasienko, co piszesz, dlatego trzeba korzystać z letnich owocowych skarbów jak najwięcej i jak najczęściej. Pozdrawiam. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 15 lipca 2013 Wielka szkoda, ze truskawki tak krutka sa. Mrozone to juz nie to samo co swieze. Ciasto wyglada bardzo smakowicie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń