Do góry

Dania główne Przepis na:

Falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortill

Przepis dnia 2017-11-17
Falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortill

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 543

Dodano: 12.11.2017

Odsłon: 300

Falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortill.

Składniki

  • 300 g namoczonej ciecierzycy (u mnie z puszki bez potrzeby namaczania przez noc)
  • garść świeżej posiekanej natki pietruszki, mięty i kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 4 pszenne tortille
  • plasterki ogórka i pomidora
  • kawałki smażonej piersi z kurczaka obtoczonej uprzednio w przyprawie Gyros
  • okruszki sera feta do posypania dania przed podaniem
  • Na sos tatziki potrzeba:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego możliwie o dość gęstej konsystencji
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • czosnek, 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • sól i pieprz do smaku, odrobina octu i oliwy z oliwek
  • pół ogórka świeżego pokrojonego w kostkę i odsączonego z soku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania falafela. Ciecierzycę blendujemy lub ucieramy na gładką masę. Dodajemy kolendrę, natkę pietruszki, czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę mięty. Miksujemy lub mieszamy.

    W międzyczasie wszystkie składniki na sos tatziki mieszamy w miseczce i schładzamy w lodówce ok. 1 godz.

  2. Do masy dodajemy odrobinę proszku do pieczenia i przyprawy: kminek, cynamon, garam masala, sól i pieprz. Skrapiamy oliwą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie lepimy ok. 12-14 kuleczek równej wielkości.

  3. Schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Smażymy do uzyskania złotego koloru ok. 2-3 minuty. Po usmażeniu pozostawiamy na ręczniku papierowym przez chwilę, by ociekły ze zbędnego tłuszczu. Podajemy ciepłe.

  4. Tortille opalamy nad palnikiem kuchenki gazowej przez kilka chwil, by zyskały nieco na chrupkości.

    Każdą tortillę smarujemy sosem tatziki. Układamy następnie kawałki kurczaka, pomidora, kilka kulek falafel. Posypujemy okruszkami sera feta i listkami posiekanej mięty.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 listopada Uga buga, zajefajnie wygląda xD
Na kolację byłaby w sam raz pychtka ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń