Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-11-2017
Falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortill.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9974
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8995
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6373
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9974
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8995
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6373
Składniki
Zaczynamy od przygotowania falafela. Ciecierzycę blendujemy lub ucieramy na gładką masę. Dodajemy kolendrę, natkę pietruszki, czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę mięty. Miksujemy lub mieszamy. W międzyczasie wszystkie składniki na sos tatziki mieszamy w miseczce i schładzamy w lodówce ok. 1 godz.
Do masy dodajemy odrobinę proszku do pieczenia i przyprawy: kminek, cynamon, garam masala, sól i pieprz. Skrapiamy oliwą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie lepimy ok. 12-14 kuleczek równej wielkości.
Schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Smażymy do uzyskania złotego koloru ok. 2-3 minuty. Po usmażeniu pozostawiamy na ręczniku papierowym przez chwilę, by ociekły ze zbędnego tłuszczu. Podajemy ciepłe.
Tortille opalamy nad palnikiem kuchenki gazowej przez kilka chwil, by zyskały nieco na chrupkości. Każdą tortillę smarujemy sosem tatziki. Układamy następnie kawałki kurczaka, pomidora, kilka kulek falafel. Posypujemy okruszkami sera feta i listkami posiekanej mięty.
Smacznego!