Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uniwersalny smak do wykorzystania zimą w najróżniejszych potrawach.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1475
Polecam.
Odsłon: 260
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 75
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 263
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1475
Polecam.
Odsłon: 260
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 75
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 263
Składniki
Fasolkę opłukać, obrać i pokroić w kawałki na jeden kęs. Ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo i odcedzić.
W międzyczasie umyte pomidory pokroić i rozgotować w innym garnku. Gdy już zmiękną i rozpadną się – przetrzeć przez sito. Skórki z sita odrzucić, a uzyskany przecier zagotować, doprawiając do smaku solą i odrobiną cukru. Można dodać także inne przyprawy, na przykład zioła, ale ja wolę doprawiać już po otwarciu słoika. W zimie najlepiej sprawdza się taka właśnie podstawowa, uniwersalna wersja.
Na dno każdego słoja wlać po kilka łyżek przecieru, następnie wsypać podgotowaną fasolkę i zalać ją przygotowanym gorącym sosem pomidorowym, wypełniając naczynia 2 cm od brzegu (nie zużyłam całego przecieru do wypełnienia słoików, została nieduża szklaneczka pysznego soku pomidorowego do picia).
Pasteryzować 20-30 minut w kąpieli wodnej (zależnie od wielkości słoików) lub godzinę w piekarniku.
O szczegółach pasteryzacji na mokro i na sucho można poczytać na blogu - zapraszam.