Do góry

Przetwory Przepis na:

Fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolka szparagowa w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 9548

Uniwersalny smak do wykorzystania zimą w najróżniejszych potrawach.

Składniki

  • 600 g świeżej fasolki szparagowej
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • sól, cukier
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolkę opłukać, obrać i pokroić w kawałki na jeden kęs. Ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo i odcedzić.

  2. W międzyczasie umyte pomidory pokroić i rozgotować w innym garnku. Gdy już zmiękną i rozpadną się – przetrzeć przez sito. Skórki z sita odrzucić, a uzyskany przecier zagotować, doprawiając do smaku solą i odrobiną cukru. Można dodać także inne przyprawy, na przykład zioła, ale ja wolę doprawiać już po otwarciu słoika. W zimie najlepiej sprawdza się taka właśnie podstawowa, uniwersalna wersja.

  3. Na dno każdego słoja wlać po kilka łyżek przecieru, następnie wsypać podgotowaną fasolkę i zalać ją przygotowanym gorącym sosem pomidorowym, wypełniając naczynia 2 cm od brzegu (nie zużyłam całego przecieru do wypełnienia słoików, została nieduża szklaneczka pysznego soku pomidorowego do picia).

  4. Pasteryzować 20-30 minut w kąpieli wodnej (zależnie od wielkości słoików) lub godzinę w piekarniku.

  5. O szczegółach pasteryzacji na mokro i na sucho można poczytać na blogu - zapraszam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gaja11 24 sierpnia Fasolka ? a miała być cukinia z cebulką. Może kiedyś... na razie robię cukinię :( Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń