Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uniwersalny smak do wykorzystania zimą w najróżniejszych potrawach.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244621
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244621
Składniki
Fasolkę opłukać, obrać i pokroić w kawałki na jeden kęs. Ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo i odcedzić.
W międzyczasie umyte pomidory pokroić i rozgotować w innym garnku. Gdy już zmiękną i rozpadną się – przetrzeć przez sito. Skórki z sita odrzucić, a uzyskany przecier zagotować, doprawiając do smaku solą i odrobiną cukru. Można dodać także inne przyprawy, na przykład zioła, ale ja wolę doprawiać już po otwarciu słoika. W zimie najlepiej sprawdza się taka właśnie podstawowa, uniwersalna wersja.
Na dno każdego słoja wlać po kilka łyżek przecieru, następnie wsypać podgotowaną fasolkę i zalać ją przygotowanym gorącym sosem pomidorowym, wypełniając naczynia 2 cm od brzegu (nie zużyłam całego przecieru do wypełnienia słoików, została nieduża szklaneczka pysznego soku pomidorowego do picia).
Pasteryzować 20-30 minut w kąpieli wodnej (zależnie od wielkości słoików) lub godzinę w piekarniku.
O szczegółach pasteryzacji na mokro i na sucho można poczytać na blogu - zapraszam.