Do góry

Dodatki Przepis na:

Fava - grecka pasta z grochu

Fava - grecka pasta z grochu

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 898 Ocena: 22085

Dodano: 20.01.2017

Odsłon: 1851

Bardzo lubię strączki i wszystkie pasty z ich wykorzystaniem. Hummus z cieciorki uwielbiam, ale ostatnio zagościła u mnie Fava czyli grecka pasta z grochu, która idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników oraz dodatek do mięs, ryb i warzyw. Pasta jest zdrowa, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Fava jest cennym źródłem białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Uwielbiam ją jeść w połączeniu z pieczonymi warzywami lub słomką ptysiową. Smacznie polecam! :)

Składniki

  • 250 g grochu
  • 2 duże cebule
  • 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 4 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Groch odstawiamy do namaczania, a następnie gotujemy go do miękkości. Groch gotujemy bez soli, ale z dodatkiem lisków laurowych. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Ugotowany groch i zeszkloną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, mieloną kurkumę i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Powstałą pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Fava świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

    Jest świetnym dodatkiem do dań głównych oraz doskonałą przekąską, którą możemy podać z lekkim pieczywem lub słomką ptysiową.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń