Do góry

Desery Przepis na:

Faworki FIT

Faworki FIT

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6316

Dodano:

Odsłon: 16960

Jak to w tłusty czwartek bywa faworki zjeść trzeba ! A co jeśli nasi bliscy dbają o linie ? Wtedy do akcji wkraczają faworki fit !! Bez tłuszczu, smażenia i cukru.

Składniki

  • 380 g mąki
  • 6 żółtek
  • Małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki spirytusu bądź koniaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ksylitol do posypania (lub mniej fit cukier puder)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnice przesiewamy mąkę a następnie robimy dołek i wbijamy 6 żółtek.

  2. Zagarnąć mąkę do środka i wymieszać. Dodać jogurt, spirytus i sól a następnie przez ok. 15 minut wyrabiać. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię i dać mu odpocząć ok. 30 min.

  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy a następnie na środku zrobić małe nacięcie nożem.

  4. Przez każde nacięcie przełożyć pasek. A następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika, partiami. Temperatura 180 stopni na ok 12 min.

  5. Jeśli faworki mają być mocno fit posypujemy je ksylitolem jeśli nie, cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń