Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z lososia w pomarańczach

Filet z lososia w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 173

Królewska ryba, jaką jest łosoś zamarynowana w soku pomarańczowym. Elegancki i smaczny obiad w kilka chwil

Składniki

  • 1 kg filetu z łososia ze skórą
  • 150 ml soku pomarańczowego swieżo wyciśnietego ( moze być również z kartonu )
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papyki w proszku
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marynata:
    Zmieszać sok pomarańczowy, połowę oliwy, 1 łyżeczkę oregano. Filet z łososia podzielić na porcje i umieścić w marynacie. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut – może być na cala noc.


    Glazura:

    Wymieszać cukier, słodką paprykę, cynamon, skórkę z pomarańczy, pozostały olej, 1 łyżeczkę oregano i sól w malej miseczce. Wyjąć łososia z marynaty, położyć w żaroodpornym naczyniu skóra w dol. Posmarować każdy filet glazura. Można obłożyć cienko pokrojona pomarańczą i gałązkami koperku dla dodatkowego aromatu

  2. Piec w 230 stopniach bez przykrycia przez około 10-15 minut.

    Do podania:
    brokuły gotowane na parze
    biały ryż
    żurawina do mięs

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia Pyszne danie, ale nie może być inaczej dla mnie "ryboholika". Świetne połączenie pysznej ryby i owoców, no i ten brokuł, pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń