Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki wołowe swojskie

Flaczki wołowe swojskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 794 Ocena: 15392

Dodano:

Odsłon: 4506

Propozycja na flaczki wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach.

Składniki

  • 900 g flaków świeżych, pokrojonych
  • 500 g wołowiny z kością
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • średni por
  • mały seler
  • imbir korzeń
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie.
    Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę.
    Miękkie flaki po odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy.
    Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy ( majeranek można rozetrzeć w ręku ), świeżo starty imbir, doprawiłem solą i pieprzem ( polecam , wzmaga aromat ), chwilę podgotowałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 03 kwietnia 2015 Jak flaczki to ja oczywiście uśmiecham się. Nie dodaję tylko koncentratu, reszta identycznie robiona. Możemy jeszcze tylko sobie pomlaskać.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń