Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytki belgijskie idealne!

Przepis dnia 2017-08-16
Frytki belgijskie idealne!

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 3221

Dodano: 08.08.2017

Odsłon: 25962

Przepis na złociste frytki, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

Składniki

  • ziemniaki
  • olej
  • woda
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w równej długości i szerokości słupki.

  2. Zalewamy wodą i bardzo dokładnie płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi.

  3. Przepłukane frytki przekładamy do garnka, zalewamy nieosoloną wodą. Podgrzewamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy ok 3 min.
    Frytki gotuje się po to, żeby pozbyć się nadmiaru cukrów prostych, które powodują, że frytki w czasie smażenia szybko brązowieją i stają się lekko gorzkie. Dzięki gotowaniu frytki będą bardziej miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz oraz nie sflaczeją

  4. Podczas gotowania możemy dodać do wody łyżkę octu - to sprawi, że frytki będą miały bardziej wyrazisty smak.

  5. Delikatnie wyjmujemy frytki z wody na durszlak i odcedzamy je z wody na papierowym ręczniku.

  6. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń