Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

Przepis dnia 2016-04-06
Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 794 Ocena: 15392

Dodano:

Odsłon: 8096

Przepyszna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Ich smak was zaskoczy i nie pozwoli oderwać się od nich.

Składniki

  • 2 kalarepy (600 g)
  • Ciasto:
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • sól
  • Sos:
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody mineralnej
  • 3 łyżki wody mineralnej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • Olej do smażenia
  • pęczek rzodkiewki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, jajka, wody mineralnej i soli rozmieszałem gładkie ciasto. Odstawiłem je na godzinę.

    Jogurt wymieszałem na gładko z sokiem cytrynowym i wodą mineralną. Rzodkiewki umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cienkie słupki. Dodałem do jogurtu razem z posiekanym szczypiorkiem. Sos posoliłem i popieprzyłem do smaku. Pestki słonecznika uprażyłem na suchej patelni, posypałem nimi sos.

    Kalarepę oczyściłem, obrałem. Pokroiłem w słupki grubości palca i długości ok. 5 cm.
    Rozgrzałem tłuszcz, frytki z kalarepy zanurzałem w cieście i smażyłem w gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumieniły. Osączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z sosem rzodkiewkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń