Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym
Przepis dnia: 06-04-2016

Przepyszna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Ich smak was zaskoczy i nie pozwoli oderwać się od nich.
Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym
Składniki
- 2 kalarepy (600 g)
- Ciasto:
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- sól
- Sos:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody mineralnej
- 3 łyżki wody mineralnej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka pestek słonecznika
- sól
- pieprz
- Olej do smażenia
- pęczek rzodkiewki
Składniki
- 2 kalarepy (600 g)
- Ciasto:
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- sól
- Sos:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody mineralnej
- 3 łyżki wody mineralnej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka pestek słonecznika
- sól
- pieprz
- Olej do smażenia
- pęczek rzodkiewki

Etapy przygotowania
Z mąki, jajka, wody mineralnej i soli rozmieszałem gładkie ciasto. Odstawiłem je na godzinę. Jogurt wymieszałem na gładko z sokiem cytrynowym i wodą mineralną. Rzodkiewki umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cienkie słupki. Dodałem do jogurtu razem z posiekanym szczypiorkiem. Sos posoliłem i popieprzyłem do smaku. Pestki słonecznika uprażyłem na suchej patelni, posypałem nimi sos. Kalarepę oczyściłem, obrałem. Pokroiłem w słupki grubości palca i długości ok. 5 cm. Rozgrzałem tłuszcz, frytki z kalarepy zanurzałem w cieście i smażyłem w gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumieniły. Osączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z sosem rzodkiewkowym.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1069
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 7

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 137

Proste w wykonaniu, ale jakie smaczne. Mazurek to jedno z najpopularniejszych...
Odsłon: 2717

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 365
Ostatnio komentowane przepisy

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1069
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 7

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 137

Proste w wykonaniu, ale jakie smaczne. Mazurek to jedno z najpopularniejszych...
Odsłon: 2717

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 365



Składniki
- 2 kalarepy (600 g)
- Ciasto:
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- sól
- Sos:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody mineralnej
- 3 łyżki wody mineralnej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka pestek słonecznika
- sól
- pieprz
- Olej do smażenia
- pęczek rzodkiewki
Z mąki, jajka, wody mineralnej i soli rozmieszałem gładkie ciasto. Odstawiłem je na godzinę. Jogurt wymieszałem na gładko z sokiem cytrynowym i wodą mineralną. Rzodkiewki umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cienkie słupki. Dodałem do jogurtu razem z posiekanym szczypiorkiem. Sos posoliłem i popieprzyłem do smaku. Pestki słonecznika uprażyłem na suchej patelni, posypałem nimi sos. Kalarepę oczyściłem, obrałem. Pokroiłem w słupki grubości palca i długości ok. 5 cm. Rozgrzałem tłuszcz, frytki z kalarepy zanurzałem w cieście i smażyłem w gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumieniły. Osączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z sosem rzodkiewkowym.
sos rzodkiewkowy a nie ma rzodkiewek ;-))
super pomysł i ten sosik... mmm
Świetne i pomysłowe frytunie :D
Takich frytek nie jadłam, koniecznie do spróbowania ;)