Do góry

Dania główne Przepis na:

Fuczki

Fuczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 34134

Fuczki - to potrawa podkarpacka a ściślej łemkowska. Bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie.
    Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku (bardzo istotne, aby mocno odcisnąć kapustę), drobno kroimy i dodajemy do ciasta.
    Przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzewamy olej (ja smażę na kokosowym).
    Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor.

  2. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Podajemy same, bądź z sosem jogurtowo – czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń