Do góry

Dania główne Przepis na:

Fuczki - kuchnia regionalna

Fuczki - kuchnia regionalna

Autor: undefined-35

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 246

Dodano: 21.01.2018

Odsłon: 19483

Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

Składniki

  • ok. 300 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki),
  • 200 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka kminku całego,
  • 2 szczypty suszonego cząbru,
  • ponadto:
  • śmietana,
  • masło klarowane.
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu.

    Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy.
    Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka.

    Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać.

    Do ciasta dodajemy kapustę i całość mieszamy.

  2. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na maśle klarowanym, na złoty kolor.

    Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

    Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izaa_a 23 stycznia od dawna mam zapisany przepis do wypróbowania, musze wreszcie zrobic

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 stycznia Placuszki dobre na ... wszystko. A może z sosikiem pieczarkowym ? Zabieram. Dzięki za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń