Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z młodej kapusty włoskiej

Gołąbki z młodej kapusty włoskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24586

Dodano:

Odsłon: 11337

Propozycja na smaczne, nieco urozmaicone gołąbki, zawinięte w liście młodej kapusty włoskiej. Tak przygotowane gołąbki są miękkie, delikatne i niezwykle aromatyczne :)

Składniki

  • mała główka kapusty włoskiej
  • 150 g ryżu
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g mięsa mielonego - najlepiej z łopatki
  • 2 cebule
  • 5 - 6 pieczarek
  • Przyprawy: majeranek, cząber, tymianek
  • sól i pieprz
  • bulion
  • olej rzepakowy
  • + przecier pomidorowy
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, parzymy oraz oddzielamy liście pozbawiając ich większych nerwów.

    Ryż i kaszę gryczaną gotujemy al dente.

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym, a na sam koniec dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki.

  2. Do miski dodajemy mięso mielone, ryż, kaszę gryczaną, podsmażoną cebulkę z pieczarkami, przyprawy: pieprz, tymianek, majeranek i cząber oraz doprawiamy obficie solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszany.

    Tak powstały farsz zawijamy w liście młodej kapusty i układamy je ciasno w wysokim garnku, którego dno wykładamy liściem kapusty. Kiedy wszystkie gołąbki zostaną już ułożone, na wierzch ponownie układamy liście kapusty, a całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.

    Gotowe gołąbki najlepiej smakują z domowym przecierem pomidorowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń