Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka długo peklowana

Przepis dnia 2011-03-15
Golonka długo peklowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7154

Dodano:

Odsłon: 59592

moje ostatnie kulinarne odkrycie to długie peklowanie mięsa przed pieczeniem - polecam

Składniki

  • 1 duża golonka tylnia
  • 2 łyżki soli do peklowania (solidne)
  • przyprawy nr 1: ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz ziarnisty - po kilka sztuk
  • przyprawy nr 2: kminek, papryka w proszku - wdg.uznania
  • 1 szkl . piwa ( u mnie jasne)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zalewa : wodę (tyle aby przykryć golonkę) , sól do peklowania i przyprawy nr 1 zagotować i wystudzoną zalewą zalać golonkę- przykryć całą.

  2. Golonkę w zalewie przechowywać kilka dni- u mnie 7- w lodówce.

  3. W dniu chwały - golonkę odsączyć z zalewy posypać przyprawami nr 2 i piec 1.5 godz. w temp. 190 st. pod folią aluminiową co jakiś czas polewając piwkiem. Świetna na gorąco , niezła na zimno.

  4. taka golona to prawdziwy skarb mięsożercy- oczywiście nie będącego na diecie , a przynajmniej na ścisłej diecie :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 30 marca 2011 backer- zapytaj w sklepach z przyprawami :) powodzenia

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

backer 29 marca 2011 mieszkam za granica i nie wiem gdzie kupic taka sol do peklowania?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 marca 2011 koko6- dałam tyle soli do peklowania ile napisałam - wyszło pysznie ( a prrzy okazji to nie jest suche peklowanie ) :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 15 marca 2011 Kufel zimnego piwa i do szczęścia nic więcej nie trzeba :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 15 marca 2011 Przepis bardzo interesujący,ale używając peklosoli trzeba pamiętać o jej właściwym dozowaniu,20 g.na 1 kg mięsa(przy peklowaniu suchym) inaczej można przesolić,a czas peklowania zależy od temperatury w jakiej jest przetrzymywane mięso--im zimniej tym dłuższy okres peklowania.Pozdrawiam i życzę smacznego.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 13 marca 2011 Dzięki za przepis. Chyba wreszcie zrobię golonkę taką,
jakbym chciała. Wypróbuję, a na razie do ulubionych.
Już wg przepisu ze Smakera z powodzeniem piekę
peklowaną szynkę wieprzową. Pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 12 marca 2011 kobieto,zwodzisz na manowce,chyba zrobię odstepstwo i porzucę drob by spróbować tej grzesznej golonki:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 12 marca 2011 Pyszne różowe mięsko ALLELUJA. To prawdziwy dzień chwały dla mięsożerców :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń