Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka pieczona w piwie

Golonka pieczona w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46701

Dodano:

Odsłon: 42177

Idealne połączenie piwa, przypraw oraz syropu klonowego, wymieszanego z miodem. Przepyszny aromat uzyskany dzięki szałwii

Składniki

  • 4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka)
  • 3 l bulionu warzywnego
  • 4 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 500 ml piwa jasnego
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml miodu płynnego
  • 3 łyżki przyprawy do mięs
  • 2 łyżki szałwii
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru.

    Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy.

    Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając piwem z naczynia. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń