Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby kiszone na dwa sposoby

Przetwory

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 681

Dodano: 09.11.2016

Odsłon: 3309

Opisuję tu jeden sposób, moim zdaniem - łatwiejszy. Więcej można przeczytać na blogu - zapraszam!

Składniki

  • grzyby leśne, u mnie maślaki, wstępnie obgotowane i wystudzone (o szczegółach można przeczytac na blogu)
  • sól kamienna niejodowana
  • ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, kolendra, gorczyca
  • ząbki czosnku
  • marchewka, pokrojona w plasterki
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków - żywego, z niepasteryzowanej kiszonki
  • woda – jak zwykle do kiszenia – nie prosto z kranu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę, kolendrę, gorczycę, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i czosnek oraz grzyby – tym razem kapelusze – ułożyłam w słojach.

  2. Przyprawy, obrana surowa marchewka w plasterkach.

  3. Przygotowałam solankę: do 1 litra filtrowanej wody dodałam łyżkę soli kamiennej, płaską łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki soku z kiszonych ogórków.

  4. Solankę wlałam do słoików z grzybami, zakręciłam je. Będę obserwować, czy nie dzieje się z nimi coś złego, bo trudno „utopić” kapelusze bez obciążania. Może przełożę je do kamionki, gdzie można umieścić talerzyk i obciążnik. A może powierzchnię zaleję oliwą, jak radzą mądre głowy, zastanowię się jeszcze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń