Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Guacamole to tradycyjna, meksykańska salsa przyrządzana na bazie awokado. Możemy przygotować ją w klasycznej wersji lub wzbogacić ulubionymi składnikami. Guacamole jest świetnym dodatkiem do tortilli, ryb, mięs, pieczonych warzyw, ale także świeżego pieczywa. A co najważniejsze! Jest zdrowe i bardzo pożywne. Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną wersję meksykańskiej pasty z awokado, które ma także drugą, uroczą nazwę. Jaką? Otóż awokado to po prostu smaczliwka wdzięczna. I jak tu go nie kochać? ;)
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1222
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 163
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 471
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1222
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 163
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 471
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, pietruszkę lub kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
*** Do przygotowania guacamole wybierajmy tylko dojrzałe i odpowiednio miękkie awokado. *** Sok z limonki możemy zastąpić także sokiem z cytryny. Sok z tych owoców nadaje paście świetnego smaku, ale także zapobiega ciemnieniu awokado. *** Klasyczna wersja serwowana jest najczęściej ze świeżą kolendrą. Ja nie przepadam za jej smakiem, dlatego do swojego guacamole dodałam natkę pietruszki, ale pastę możemy wzbogacić także świeżą bazylią. Życzę smacznego! :)