Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz grzybowy

Gulasz grzybowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7168

Dodano:

Odsłon: 7268

Aromatyczny, mocno grzybowy. Gulasz można podać ze świeżym pieczywem lub kaszą. Rodzaj mięsa jest dowolny, jednak najlepsza będzie wołowina.

Składniki

  • 800g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego)
  • 2 szalotki
  • szklanka suszonych grzybów
  • 8 pieczarek
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • szklanka bulionu warzywnego
  • mąka do oprószenia mięsa
  • sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzybki zalewamy szklanką wrzątku, moczymy 30 minut, a następnie odcedzamy zachowując wodę i drobno siekamy.
    Mięso kroimy w kostkę 2 x 2cm, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstawiamy na godzinę. Następnie mięso oprószamy mąką i partiami obsmażamy na maśle klarowanym do zrumienienia. Mięso przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki. Do szalotek wlewamy wino i gotujemy kilka minut. Całość wlewamy do mięsa, dodajemy wodę z moczenia grzybków, pokrojone grzybki, wlewamy bulion, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Mięso gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękkie mieszając często. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy do gulaszu pod koniec gotowania. Gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń