Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz meksykański

Gulasz meksykański

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 898 Ocena: 22049

Dodano: 16.02.2016

Odsłon: 12070

Propozycja na aromatyczny i wyrazisty w smaku gulasz drobiowy skąpany w pomidorowym sosie z warzywami. Danie jest smaczne i bardzo pożywne, doda nam mnóstwo energii oraz świetnie rozgrzeje :)

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • mała puszka drobnego groszku (170 g)
  • mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki chili
  • około 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy również pokrojoną w kostkę czerwona paprykę - chwilę razem przesmażamy. Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka oprószone solą oraz pieprzem i smażymy wszystko do momentu, aż mięso delikatnie się zetnie.

  2. Zawartość patelni zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier trzcinowy, oregano, słodką paprykę mieloną oraz chili i dusimy wszystko przez około 10 minut.

  3. Po tym czasie sos doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy odsączony z zalewy groszek oraz kukurydzę - chwilę razem dusimy i gotowe!

  4. Gotowy gulasz podajemy z ryżem lub chlebkiem kukurydzianym oraz świeżym oregano.

    Na więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na mojego bloga :D

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń