Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy węgierski

Gulasz wołowy węgierski

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 5631

Dodano:

Odsłon: 32353

Przepis na oryginalny, węgierski gulasz wołowy. Sekretem tego dania jest kminek, oraz papryka karmelizowana na smalcu - to połączenie gwarantuje oryginalny, głęboki smak węgierskiego gulaszu.

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego gulaszowego (rozbratel)
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 4 słodkie, czerwone papryki
  • 4 średnie marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W moździerzu ucieramy kminek. Dodajemy tymianek, słodką i ostrą paprykę - wszystko mieszamy.

  2. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę (ok. 3 cm). Cebulę również kroimy w grubą kostkę.

  3. Mięso kroimy w grubą kostkę (ok. 4-5 cm). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu i wrzucamy partiami mięso (po kilka kawałków). Przysmażamy na dużym ogniu z każdej strony (na złoto) i przekładamy do żeliwnego garnka.

  4. Na tą samą patelnię od razu wrzucamy cebulę, zmniejszamy trochę ogień i podsmażamy na złoto. Usmażoną cebulę wrzucamy do naczynia z mięsem.

  5. Ponownie na tą samą patelnię wrzucamy mieszankę (przygotowanych wcześniej w moździerzu) ziół, łyżkę smalcu i krótko karmelizujemy. Uważamy, żeby nie przypalić papryki, bo gulasz będzie gorzki. Skarmelizowane zioła przelewamy do garnka z mięsem a na patelnię od razu wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną wcześniej paprykę.. Zwiększamy ogień tak, żeby papryka się podsmażyła (a nie udusiła).

  6. Gdy papryka lekko zmięknie, przekładamy ją do naszego garnka. Na papryce układamy pokrojone w grube talarki marchewki i wlewamy cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i podlewamy wodą - tak, żeby woda zakryła mięso. Nie musi zakryć warzyw, bo papryka i tak puści wodę.

  7. Dusimy pod przykryciem ok 2-3 godzin - aż mięso zmięknie i zacznie się rozpadać.

  8. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli uznacie, że gulasz jest za mało paprykowy, możecie dodać więcej słodkiej i ostrej papryki.

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń