Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z wołowiny

Gulasz z wołowiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 3128

Pyszny gulasz z wołowiny z ciemnym piwem, brokułami i marchewką w wersji na ostro.

Składniki

  • Wołowina – 500 g
  • Kasza gryczana niepalona – 300 g
  • Brokuły – 300 g
  • Mini marchewki – 200 g
  • Ciemne piwo – 200 ml
  • Bulion wołowy – 250 ml
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, ziele angielskie
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy, podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, obsmażamy z każdej strony i dodajemy do cebuli. Wsypujemy sól, ziele angielskie, listki laurowe wędzoną paprykę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie.

  2. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń