Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Amsterdamie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Kilkudniowy pobyt w Holandii był niezwykle barwny i inspirujący – także w kwestii kulinarnej. Co prawda tradycyjna kuchnia holenderska nie jest specjalnie wyszukana, jednak znalazłam kilka przepisów, które z pewnością będę stosowała u siebie. Na początek coś łatwego i szybkiego do przygotowania – Poffertjes, czyli malutkie, puszyste i smaczne naleśniczki drożdżowe. W oryginalnym przepisie podaje się je oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem masła. Zdecydowałam się nieco urozmaicić przepis bazowy, dodając do ciasta odrobinę rumu oraz żurawinę.
Polecam.
Odsłon: 520
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 438
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 297
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 42
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 762
Polecam.
Odsłon: 520
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 438
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 297
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 42
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 762
Składniki
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: do letniego mleka dodajemy cukier, mieszamy całość, a następnie wsypujemy drożdże. Po zmieszaniu składników mokrych, odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.
W osobnej misce łączymy suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól. Do zaczynu drożdżowego dodajemy suche składniki, wbijamy jajko i wlewamy masło oraz rum. Na końcu wsypujemy żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak, aby powstało gęste i jednolite ciasto.
Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą chochelki kładziemy ciasto na gorący olej małymi porcjami. Smażymy naleśniczki na złoty. Gdy już są gotowe wyjmujemy na papier, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego!