Do góry

Desery Przepis na:

Izraelskie ciasteczka chałwowe

Izraelskie ciasteczka chałwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3054

Dodano:

Odsłon: 858

Przepyszne, idealne do tureckiej herbaty. Mają fajny, rustykalny, nieporządny wygląd – są lekko popękane. Smakują chałwą, choć nie są aż tak słodkie jak ona. Te ciasteczka to zdecydowany faworyt mojego męża. Z poniższej proporcji otrzymasz około 25 ciastek.

Składniki

  • 1/2 szklanki pasty tahini (bliskowschodnia pasta sezamowa) – 130 g
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej) – 270 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru – 90 g
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej (tym razem masło zastąpiłam olejem kokosowym, by ciastka stały się wegańskie – to taki eksp
  • ewentualnie odrobina wody, jeśli ciasto jest zbyt suche (2-3 łyżki, nie więcej)
  • nasionka białego sezamu do dekoracji (można pominąć)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz nasion sezamu) włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt suche – można podczas miksowania dodać 2 łyżki chłodnej wody.

  2. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać w dłoniach i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem.

  3. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 – 15 minut. Po upieczeniu pozostawić przez chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń