Desery Przepis na:
Jabłecznik z budyniem

Składniki
- mąka tortowa, 60 dag.
- cukier, szklanka
- margaryna, 25 dag.
- proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
- żółtka, 5 sztuk
- kwaśna śmietana, 3 łyżki
- budyń wiśniowy z cukrem, 3 opakowania
- mleko, litr
- jabłka, kilogram
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mąkę wysypać na stolnicę dodać cukier,proszek do pieczenia,margarynę wszystko razem posiekać nożem następnie dodać żółtka i śmietanę i zagnieść kruche ciasto,podzielić na 2 części jedną wyłożyć na spód brytfanki na to poukładać jabłka które wcześniej obieramy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.Budyń gotujemy w litrze mleka według przepisu na opakowaniu i wylewamy na jabłka a następnie drugą część rozwałkowanego ciasta pieczemy ok. godziny w 175 stopniach.Upieczone i wystudzone polewamy polewą czekoladową albo posypujemy cukrem pudrem.Życzę smacznego.
Komentarze do przepisu (5)

nina52 02 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Budyń musi być gorący, bo wtedy lepiej rozleje się po jabłkach.4 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 13 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
bajkowo tu :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 03 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
ja dawałam lekko przestudzony1 Kto głosował? | Odpowiedz

emerytka 03 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
czy budyń wyłożyć gorący ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

emerytka 03 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
czy budyń wylać gorący czy wystudzony ?0 Kto głosował? | Odpowiedz