Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka zapiekane pod bezą

Jabłka zapiekane pod bezą

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 711

Dodano: 19.03.2017

Odsłon: 4040

Pyszny, delikatny jak chmurka deser jabłkowo-bezowy.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie półplasterki. Do jabłek wsypujemy kaszkę orkiszową i delikatnie mieszamy tak by kawałki zostały dokładnie pokryte kaszką.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę usztywniamy wsypując cukier wymieszany z budyniem.

    Na dnie foremek do tarteletek układamy jabłka. Na wierzchu każdej porcji układamy pianę.

    Wkładamy do piecyka nagrzanego do 200 stopni C z włączonym termoobiegiem. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni C i dopiekamy przez 15-20 minut. Deser podajmy gorący od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń