Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pychotka :) jabłka urozmaicone smakiem gruszki i wanilii o lekko galaretkowatej konsystencji
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 2904
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 602
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 165
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 185
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 2904
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 602
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 165
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 185
Składniki
Duszenie owoców: Jabłka i gruszki myję, obieram, kroję dookoła ogryzka małe kawałki wprost do garnka. Dodaję ksylitol i włączam grzanie, średni ogień. Laskę wanilii przecinam, zeskrobuję ziarenka i dodaje do owoców. Laskę również - tylko po gotowaniu ją wyjmuję. Gotuję 30-40 minut, aż owoce się rozpadną.
Wekowanie: Przygotowuję słoiki. Myję. Sterylizuję i jednocześnie susze w piekarniku 120 stopni 30 minut. Kiedy słoiki są już gotowe, mieszam agar z odrobiną cukru i dodaję do konfitury., powoli, ciągle mieszając. Zagotowuję całość. Uwaga z agarem - kiedyś przedobrzyłam i konfitura była ścięta jak marmolada... a takiej nie lubimy, 1 płaska łyżka na tę ilość to lekko płynna, lekko żelowa konsystencja. Gorące słoiki napełniam gorącą zawartością. Pilnuję czystych i suchych gwintów, Mocno zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem - na całą noc. Po kilku miesiącach w piwniczce, jak smaki się "przegryzą" ... mmm niebo w gębie :)