Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to częste danie obiadowe w wielu polskich domach. Co zrobić, by były najlepsze? Jest kilka prostych trików, które powodują, że kotlety stają się soczyste, miękkie i bogate w smak. Do przygotowania najlepszych kotletów mielonych użyj mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego. Wieprzowina zawiera więcej tłuszczu niż wołowina i dzięki temu kotlety nie będą suche. Do mieszanki mięsnej nie dodajemy jajek, ponieważ konsystencja będzie bardziej zbita. Kotletów możesz też użyć jako domowych burgerów.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1842
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3868
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 237
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 164
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 149
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1842
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3868
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 237
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 164
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 149
Składniki
Kajzerkę zalej zimną wodą lub mlekiem, porwij widelcem i zostaw do namoczenia na 15 minut. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Na łyżce masła podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka i przezroczysta. Po czym dodaj czosnek i po minucie wyłącz palnik. Zostaw do przestygnięcia.
Do dużej miski przełóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, musztardę, przyprawy oraz sól i pieprz. Wymieszaj mięso łyżką lub ręką, jednak niezbyt długo, by kotlety nie były twarde. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody.
Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi nabieraj porcje mięsa, formuj kulki, spłaszczaj i odkładaj na talerz. Formuj kotlety do wykończenia mięsa.
Na dużej patelni rozgrzej smalec i smaż kotlety z dwóch stron (po kilka minut na stronę), a następnie przekładaj na talerz. Kotlety najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami, surówką lub buraczkami na ciepło.