Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jagodzianki z cytrynową nutą"
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 34
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 34
Składniki
Mleko podgrzewam, mieszam z łyżeczką cukru, drożdżami i 4 łyżkami mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Pozostałą mąkę przesiewam do miseczki. Wsypuję sól, resztę cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaję zaczyn i masło. Zagniatam ciasto. Odstawiam je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję. Placek kroję na kwadraty o boku ok. 12 cm. Na każdym kładę ok. 2 łyżek jagód. Owoce posypuję cukrem pudrem. Kwadraty składam na pół i mocno zlepiam brzegi. Jagodzianki odstawiam, by ponownie podrosły. Wierzchy smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę ok. 25 minut w temp. 185°C. Ew. przed podaniem posypuję cukrem pudrem.Źródło: Naj