Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na...
Odsłon: 100
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 401
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 403
Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na...
Odsłon: 100
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 401
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 403
Składniki
Główki kapusty obrać z zeschłych liści i umyć pod bieżącą wodą,po czym zetrzeć na tarce lub poszatkować na desce za pomocą ostrego noża.Tak przygotowaną kapustę zasypać 180 g soli i odstawić na 12 godzin.
Marchewki oczyścić,umyć pod bieżącą wodą,osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Kapustę wymieszać z marchewką i odcisnąć sok.
Do wcześniej wyparzonych słoików włożyć po 1 ząbku czosnku,1 liściu laurowym,po kilka ziaren kopru i angielskiego ziela.Następnie każdy słoik napełnić kapustą do 3/4 wysokości i zalać wrzącą wodą.Szczelnie zakręcić.Odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie.