Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek pieczony w winie

Karczek pieczony w winie

Autor: Anika1

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1172

Dodano: 11.05.2014

Odsłon: 6572

Dziś przedstawiam przepis na pieczony karczek, w przyprawach i w winie. Mięso wychodzi przepyszne. Wprost rozpływa się w ustach. Jest mięciutkie i aromatyczne. Idealne. Dodatek wina sprawia, że mięso jest bardziej wykwintne. Można go zrobić na świąteczny obiad, ale ja przyrządzam go też na co dzień, bo sposób przygotowania jest prosty, a mięso właściwie "robi" się samo. To tego sos pieczeniowy wykonany na bazie płynu spod mięsa. Pyszności. Wystudzony i schłodzony w lodówce karczek jest doskonałą wędliną.

Składniki

  • 2 kg karczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka majeranku
  • po pół łyżeczki papryki mielonej ostrej i słodkiej
  • 4 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki oleju
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karczek myjemy i osuszamy

  2. Przygotowujemy marynatę: przeciśnięty przez praskę czosnek,zioła i przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy marynatą mięso. Goździki, liście laurowe i ziele angielskie stosujemy w całości, nie kruszymy ). Przykrywamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wstawiamy przynajmniej na całą noc do lodówki

  3. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy czerwonym winem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. W tej temperaturze pieczemy 25 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia mięso można odkryć, aby ładnie się zrumieniło

  4. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy, ok 10 minut, a następnie kroimy w plastry. Podajemy na ciepło do drugiego dania, najlepiej z sosem ( można go wykonać z płynu spod mięsa )

  5. Smakuje równie dobrze na zimno do kanapek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń