Do góry

Przekąski Przepis na:

Karkówka pieczona w soli

Karkówka pieczona w soli

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1596

Dodano:

Odsłon: 7571

czyli klasyczny klasyk ;-)

Składniki

  • karkówka - 1,5 kg
  • majeranek - 20 g
  • czosnek - 5-6 ząbków
  • pieprz
  • sól - 2 kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną karkówkę oblepiamy dokładnie majerankiem, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.

  2. Na dnie żaroodpornego naczynia (wybieramy takie z przykryciem) wysypujemy warstwę soli o grubości ok 1 cm, układamy na niej karkówkę i przykrywamy dokładnie pozostałą solą, wierzch skrapiamy delikatnie wodą.

  3. Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na półtorej godziny, po czym ostawiamy do wystygnięcia.

  4. Rozbijamy skorupę z soli, wyciągamy upieczone mięso i owinięte folią aluminiową przekładamy na noc do lodówki. No i gotowe. Smacznego !!! ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 15 kwietnia Piękna i smakowita,mam pytanie,czy po upieczeniu w tak dużej ilości soli,czuć słoność mięsa,czy raczej jest delikatna i mało słona? Pozdrawiam:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń