Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 280

Dodano:

Odsłon: 1885

Rozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej.

Składniki

  • 600 g karkówki
  • Przyprawa do karkówki
  • przyprawa do mięsa
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki natki pietruszki (świeżej)
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki łagodnego keczupu
  • Czosnek granulowany
  • Ostra papryka
  • Liść lubczyku
  • Mąka do obtoczenia
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy do garnka na mięso. Dokładamy kostkę rosołową i świeżo posiekana natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn nam wyparuje możemy mięso podlać odrobiną wody. Podajemy z ugotowana kaszą gryczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 lutego Taką karkówką, to nie sposób gardzić :)
W sam raz na niedzielny obiad, pycha :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń