Do góry

Przekąski Przepis na:

Karp marynowany

Karp marynowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 2025 Ocena: 45619

Dodano:

Odsłon: 21998

O :) może nie na czasie ,ale tak przygotowany karp po prostu rozpływa się w ustach. Propozycja kuchni francuskiej sprawdzi się nie tylko od święta.

Składniki

  • 1,2 kg karpia
  • 3 cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 l cydru
  • 4 listki bazylii
  • 3 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej ,imbiru i cynamonu
  • sól ,pieprz
  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany
  • bułka tarta
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oskrobanego karpia pokroiłem na dzwonki , posoliłem , dodałem pieprz.
    Obłożyłem pokrojona w talarki cebulą , pokrojona bazylią i przyprawami.
    Marynowałem ponad 2 godziny w cydrze zmieszanym z sokiem z cytryny.
    Roztrzepałem jajka ze śmietaną. Osuszyłem dzwonka karpia , panierowałem najpierw w jajkach , a następnie w bułce tartej.
    Smażyłem po ok. 5 minut z każdej strony na dużej ilości oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 lipca 2014 Ciekawy przepis.Mój mąż lubi karpia,więc zrobię Mu po francusku.Karpia.... oczywiście :)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 01 maja 2014 A to mój mąż się ucieszy,kiedy podam mu karpia według Twojego przepisu/mam zamrożonego/ Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 30 kwietnia 2014 na dobrze zrobioną rybkę zawsze jest czas, pycha !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 30 kwietnia 2014 A tam nie na czasie - u Teścia w stawie karpie cały rok pływają - na pewno wypróbuję :), pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 kwietnia 2014 Karpik, moja ulubiona rybka,ale takiego sposobu nie znałam.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń