Do góry

Przekąski Przepis na:

Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 14783

Dodano:

Odsłon: 4205

Karp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków

Składniki

  • karp o wadze ok. 2 kg
  • masło klarowane
  • szałwia suszona 1 łyżeczka
  • 300 ml śmietany 18 %
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 posiekana średnia cebula
  • sół
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sprawionego karpia pokroiłem na dzwonki. Przyprawiłem solą i pieprzem. Rozgrzałem masło klarowane na patelni, usmażyłem karpia z obu stron. Zdjąłem i ostudziłem.
    Na tej samej patelni zeszkliłem posiekaną cebulę i ząbki czosnku w łupinach.
    Włożyłem ponownie karpia na patelnię, dodałem śmietaną, dodałem szałwię, doprawiłem solą i pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia , zredukowałem ogień i gotowałem, aż powstał gęsty sos. Karpia przełożyłem na talerz i polałem sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń