Do góry

Dania główne Przepis na:

kasza jaglana z sosem pomidorowo-krewetkowym

kasza jaglana z sosem pomidorowo-krewetkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 191

Dodano:

Odsłon: 43332

szybkie, lekkie, smaczne...

Składniki

  • kasza jaglana, dwie garscie
  • krewetki koktajlowe (mrozone), 150g
  • pomidorki koktajlowe, 10 szt
  • papryka zolta, polowa
  • czosnek, 4 zabki
  • przetarte pomidory (pasta), 6 lyzek
  • cukier, pol lyzeczki
  • ocet balsamiczny bialy, lyzeczka
  • sol, do smaku
  • oliwa z oliwek, 2 lyzki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kasze jaglana przeplukac, ugotowac w lekko osolonej wodzie.

  2. czosnek pokroic w plasterki, pomidorki i papryke w gruba kostke.

  3. na rozgrzana oliwe wrzucic czosnek, smazyc ok.30 sekund, nastepnie dodac pomidory i papryke i przesmazyc jeszcze przez ok. 2 min. Nastepnie dodac 4 lyzki wody, paste pomidorowa, cukier, ocet i sol do smaku, zostawic na bardzo malym ogniu na ok.3-5 min.

  4. krewetki wlozyc na 3 minuty do wrzatku lub gotowac przez 4-5 min w parowarze, nastepnie dodac do sosu.

  5. na talerz wylozyc kasze, nastepnie polac sosem, udekorowac swieza bazylia, podawac z salata, np. rukola z odrobina oliwy z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 21 lutego 2011 Chociaz nie lubie krewetek to danie wyglada bardzo apetycznie i tak pieknie podane.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń