Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 6704

Keks ewidentnie kojarzy się ze świętami… Obłędnie pachnie pomarańczą, masłem i prawdziwą wanilią. Polany lukrem prezentuje się przepięknie na stole. Wiem… Nie jest to najlżejsze ciasto, bo na 500 g mąki przypada aż 500 g siekanych bakalii ale uwierzcie – docenicie jego smak… Przed połączeniem bakalii z masą, mieszam je z mąką po to aby wchłonęła nadmiar wilgoci a bakalie nie opadły na sam spód keksówki… Na wierzchu oczywiście pękło. Nie wiem czy to moja wina czy to specyfika ciasta… Nie martwię się, bo smak przewyższa jego niedoskonałości.

Składniki

  • - 500 g mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii
  • – 500 g posiekanych bakalii (rodzynki, żurawina, morele, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • – 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • – 200 g przesianego cukru pudru
  • – 5 jaj w temperaturze pokojowej
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 1/3 szklanki mleka
  • – ziarenka z połowy laski wanilii
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Bakalie wymieszać z łyżką mąki (duże bakalie np. morele czy orzechy posiekać tak aby miały mniej więcej taką samą wielkość). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączyć z cukrem pudrem i miksować około 5 minut na jasną i puszystą masę. Po tym czasie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Następnie wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Do tak przygotowanej masy dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas miksować do połączenia wszystkich składników). Na sam koniec do masy keksowej dodać bakalie i dokładnie ciasto wymieszać łyżką (masa będzie bardzo gęsta dlatego mikser sobie z nią nie poradzi). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę. Keks polać lukrem i bakaliami albo posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń