Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks ewidentnie kojarzy się ze świętami… Obłędnie pachnie pomarańczą, masłem i prawdziwą wanilią. Polany lukrem prezentuje się przepięknie na stole. Wiem… Nie jest to najlżejsze ciasto, bo na 500 g mąki przypada aż 500 g siekanych bakalii ale uwierzcie – docenicie jego smak… Przed połączeniem bakalii z masą, mieszam je z mąką po to aby wchłonęła nadmiar wilgoci a bakalie nie opadły na sam spód keksówki… Na wierzchu oczywiście pękło. Nie wiem czy to moja wina czy to specyfika ciasta… Nie martwię się, bo smak przewyższa jego niedoskonałości.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1455
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1626
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 56
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1455
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1626
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 56
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Bakalie wymieszać z łyżką mąki (duże bakalie np. morele czy orzechy posiekać tak aby miały mniej więcej taką samą wielkość). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączyć z cukrem pudrem i miksować około 5 minut na jasną i puszystą masę. Po tym czasie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Następnie wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Do tak przygotowanej masy dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas miksować do połączenia wszystkich składników). Na sam koniec do masy keksowej dodać bakalie i dokładnie ciasto wymieszać łyżką (masa będzie bardzo gęsta dlatego mikser sobie z nią nie poradzi). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę. Keks polać lukrem i bakaliami albo posypać cukrem pudrem.