Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3013

Dodano:

Odsłon: 7005

Według przepisu ze starej książki kucharskiej

Składniki

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 15g proszku do pieczenia
  • 100g rodzynek
  • 50g fig
  • 100g migdałów
  • 50g smażonej skórki pomarańczowej
  • 100g owoców w cukrze (ja dodałam gruszki)
  • 1 łyżka masła (dodatkowo)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakalie posiekać i obtoczyć w mące.

  2. Masło utrzeć, dodając cukier, zoltka, mąkę z proszkiem. Do utartej masy dodajemy bakalie i ubite białka.

  3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą (lub wykładamy pergaminem - wg upodobań) i wylewamy masę. Wlane ciasto nacinamy po środku, wzdłuż, nożem namoczonym w roztopionym maśle.

  4. Pieczemy 1 godzinę w temp.180. Można ciut dłużej, trzeba kontrolować. Każdy piec piecze inaczej:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 10 kwietnia 2011 Polecam Wam takie bogate obsypanie keksa, naprawdę widok jest przepiękny i robi wrażenie na stole:) tzn. na gościach hihi

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 09 kwietnia 2011 Keks jest jednym z moich ulubionych ciast. Mam przepis na Święta, dzięki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 09 kwietnia 2011 Wygląda pysznie ! I pięknie jest ozdobiony,. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń