Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa podsuszana

Kiełbasa podsuszana

Autor: kalina11

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 927

Dodano: 13.03.2018

Odsłon: 2703

To moja druga kiełbasa która robiłam. Wychodzę z założenia że wolę zjeść kawałek dobrej kiełbasy swojej niż zapychać się kupnymi. Kiełbaska jest bardzo smaczna. Przekonałam się że lepiej dać mięso pokrojone nożem niż zmielone. W kiełbasce są widoczne fajne kawałki mięsa. Można ją jeść sparzoną, ale docelowo robiłam ją na suszoną. Na świątecznym stole zapewniam was że zachwyci nie jedną osobę.

Składniki

  • 1100 g łopatki wieprzowej bardzo chudej
  • 1000 g filet z indyka
  • 30 dkg słoniny
  • 4 łyżeczki płaskie soli peklowej
  • 3 łyżeczki soli kuchennej
  • 2 łyżki pieprzu czarnego zmielonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 metry około jelita wieprzowe cienkie
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z mięsa z łopatki usuwam tłuszcz, wycinam błony i ścięgna. Kroję na centymetrową kostkę nożem. To samo robię z filetem z indyka. Słoninę miele maszynką do mięsa o największych oczkach. Mięso i słoninę przekładam do dużej miski, dodaję sól peklową, sól kuchenną, pieprz mielony. czosnek sprasowany i utarty z łyżeczką soli przewidzianej do kiełbasy.

  2. Całość dokładnie wyrabiam rękoma około 5 minut.

  3. Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut i naciągałam je na kran żeby przepłukać je zimną wodą. Jelita nałożyłam na tulejkę od maszynki do mięsa i napełniam je farszem mięsnym. Co 15 cm dzielę na krążki kiełbasy. Końcówki zawiązuję w supełek.

  4. Kiełbasę można jeść sparzoną i można ją ususzyć. Powieszam krążki wtedy na drążku i zostawiam około 4-5 dni w ciepłym i suchym miejscu. Im dłużej suszona będzie tym bardziej będzie wysuszona kiełbaska. Moja suszyła się tydzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 14 marca Uwielbiam domową kiełbaskę podsuszaną - w domu rodzinnym podsuszaliśmy ją przy piecu kaflowym i kilka razy dziennie pytaliśmy: Mama może ta kiełbaska jest już dobra? Oj to był test na cierpliwość:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 marca ładnie wygląda;zaskoczona jestem czasem wyrabiania,wszędzie piszą że co najmniej 30 min.dlatego mnie to zniechęciło do zrobienia wędliny,ale tą spróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń