Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa surowa podsuszana

Kiełbasa surowa podsuszana

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 710

Dodano:

Odsłon: 27211

Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 2 kg
  • boczek/podgardle 1 kg
  • sól peklująca 2,5 łyzki
  • cukier 1 łyzka
  • czosnek 5-10 ząbków
  • majeranek 2 łyzki
  • woda 0,75 litra
  • pieprz 1 łyzka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę i mielimy- łopatkę na grubych oczkach, a boczek na małych oczkach. Zmielone mięso przyprawiamy, wlewamy wodę i solidnie wyrabiamy, żeby dobrze rozprowadzić przyprawy. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki pod przykryciem na 24 h - 36 h. Potem moczymy jelita w zimnej wodzie i płuczemy wg zaleceń producenta i następnie przycinamy na 70-80 cm, żeby były ładne równe pętka do powieszenia.Montujemy lejek do nadziewania, wpuszczamy mięso żeby pozbyć się powietrza i zawiązujemy jelito, napełniamy kiełbasy, a na końcach zawiązujemy sznurkiem,tak przygotowane pętka wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu.Po pierwszej dobie tylko ściemnieją i przypominają trochę podwędzaną swojską, po trzech dniach podsuszania kiełbasa nabiera już dobrych kształtów i kolorów.Tak suszymy minimum 5 dni, można nawet 4 tygodnie i potem do lodówki, degustację zrobiłem już w 4 dniu podsuszania i nigdy tak dobrej kiełbasy nie jadłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń