Do góry

Dania główne Przepis na:

KLuseczki z pomidorami koktajlowymi

KLuseczki z pomidorami koktajlowymi

Autor: kazimierz

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 225

Dodano: 27.05.2012

Odsłon: 4022

W dzisiejszy upalny dzień nie miałem pomysłu na obiad , pogrzebałem w przepisach , odrobinę zmian i wyszło coś fajnego . polecam

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy.. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Masę ziemniaczaną odstawiamy, aby całkowicie ostygła.

  2. do ziemniaków dodajemy żółtka, mąkę, kaszę mannę, przyprawy do smaku, zagniatamy, aż ciasto stanie się plastyczne. Formujemy małe kluseczki. W tym celu ciasto dzielimy na kilka porcji, robimy z nich wałeczki o średnicy ok. 2 cm i kroimy na ok. 1 cm kawałeczki.

  3. Gotujemy ok. 2 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem kilku łyżek oliwy lub oleju, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową na durszlak i hartujemy pod zimna, bieżącą wodą

  4. do szklanki wlewany kilka łyżek oliwy z oliwek, dodajemy suszoną bazylię i czosnek (ilości w/g uznania) odstawiamy.

  5. Umyte i oczyszczone pomidorki kroimy na połówki, zimne kluseczki mieszamy z przygotowana oliwą z bazylią i czosnkiem, przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego przykrywamy pokrywka i w temp koło 200 stopni podgrzewamy w piekarniku.

  6. po około 30 minutach wyłączamy piekarnik , zdejmujemy pokrywkę z naczynia a danie posypujemy startym serem , zamykamy piekarnik i pozostawiamy danie do całkowitego roztopienia się sera .

  7. życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń