Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski Spaetzle polane sosem z pieczarkami.

Kluski Spaetzle polane sosem z pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1125 Ocena: 12475

Dodano:

Odsłon: 327

Polecam danie bezmięsne, smaczne, kluski Spaetzle polane sosem pieczarkowym.

Składniki

  • pieczarki 50 dag.
  • cebula połowa
  • Kluski Spaetzle 1 opakowanie 50 dag
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • koper świeży
  • Natka pietruszki
  • domowa kostka rosołowa (można zastąpić 1 kostką rosołową kupną)
  • śmietana 18% 4 łyżki stołowe
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy część pieczarek w plasterki a drugą część w większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju, wkładamy osolone pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

  2. Po 15 minutach duszenia pieczarek dodajemy połowę większej cebuli pokrojonej w kostkę i dusimy pod przykryciem.

  3. W między czasie w garnczku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną,liśćmi laurowymi, zielem angielskim i łyżką domowej kostki rosołowej.

  4. Gdy pieczarki z cebulą zrobią się miękkie, to przekładamy je z patelni do gotującego się wywaru.

  5. Dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut, zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody. Zabielamy sos pięcioma łyżkami śmietany. Doprowadzamy do zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu.

  6. W między czasie gdy gotował się sos, ugotowałam kluski Spaetzle. Kluski nakładamy na talerz i polewamy sosem z pieczarkami, po wierzchu posypujemy świeżą natką kopru i pietruszki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń