Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Knedle truskawkowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 28
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1321
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 28
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1321
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2 zł
Truskawki myjemy, szypułki usuwamy. Część owoców odkładamy do dekoracji.
Umyte, gotowane w łupinkach, obrane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy ze zmiksowanym białym serem. Dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formujemy w wałek, kroimy na krążki. Krążki lekko spłaszczamy.
Na każdym kawałku ciasta kładziemy mniejszą truskawkę lub połówkę większej. Knedle dokładnie zlepiamy, formując kulkę.
Wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 3-4 minuty, aż kluski wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerze. Dekorujemy serkiem ziarnistym i truskawkami.Źródło: Rewia