Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe muszelki z niespodzianką

Kokosowe muszelki z niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 91

Kokosowe muszelki nadziewane kremem czekoladowym z wiórkami kokosowymi i orzechami laskowymi są przepyszne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl mąki kokosowej
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • Masa:
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag masła
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 dag drobnych wiórek kokosowych
  • sok z cytryny lub spirytus
  • orzechy laskowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto.

  2. Z ciasta formować małe kuleczki i wylepić posmarowane masłem foremki. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

  3. Krem:

    Czekolady połamać, dodać 3 łyżki masła, rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło i margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo śmietanę. Następnie ciągle miksując do masy dodawać po łyżce płynnej czekolady. ( pozostawić 2-3 łyżki )

  4. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe, doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem, wymieszać.

  5. Masą napełnić upieczone zimne muszelki. Połączyć po 2 razem wkładając do środka orzecha laskowego.

  6. Oblać pozostałą płynną czekoladą, odłożyć w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń