Do góry

Przekąski Przepis na:

Kołaczyki mini z jabłkami i orzechami

Kołaczyki mini z jabłkami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4683

Dodano:

Odsłon: 222

Drożdżowe kołaczyki z jabłkami i orzechami stanowią smaczną przekąska, albo słodki dodatek do kawy ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 600 g
  • drożdże świeże 50 g
  • cukier 50 g
  • jaja 2 szt
  • masło 30 g
  • mleko 2 % 3/4 szklanki
  • Dodatki :
  • jabłka 2-3 szt
  • orzechy włoskie 6-8 szt
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • Posypka :
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • masło 30 g
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć i zasypać łyżką cukru, poczekać aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko podgrzać z masłem. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. do podrośnięcia. W tym czasie do pozostałego mleka wbić jaja i rozmieszać. Do zaczynu dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.

  2. W tym czasie cukier rozpuścić i dodać pokrojone orzechy, wymieszać. Dodać pokrojone w drobna kostkę jabłka i przez chwilę mieszać. Wyłączyć i ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i szklanką wykrawać koła (u mnie wyszło 25 szt). Następnie dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie, do którego nakładać nadzienie.

  3. Pozostawić wo napuszenia, a przed włożeniem do pieca "wolne" ciasto posmarować jajem rozmieszanym z mlekiem. Wierzch posypać posypką (mąkę połączyć z cukrem i miękkim masłem). Piec w temp. 160 stopni przez ok. 15-20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń