Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 77201

Nietypowe i kolorowe.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, wodę i mieszamy.

  2. Dosypujemy mąkę tak, żeby uzyskać nie za gęstą ale też nie zbyt lejącą masę.

  3. Dzielimy ciasto na cztery równe części i do każdej dosypujemy inny kolor barwnika. Mieszamy do uzyskania odpowiedniego koloru.

  4. Naleśniki smażymy na oliwie lub oleju.

  5. Serek ubijamy z cukrem pudrem i śmietanką. Nakładamy masę na usmażone naleśniki i zwijamy w rulon.

  6. Dekorujemy polewą czekoladową lub owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 23 marca 2012 Kolorki niby super(ale chyba jedynie dla dzieci) mnie te kolory nie przekonują.....Tyle chemii wokół nas, że lepiej zrobić tradycyjnie naleśniki...Pozdrawiam.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 23 marca 2012 megi110278 zupełnie nie rozumiem Twojego toku myślenia. Zdaję sobie sprawę, że tzw. "chemia" jest wszędzie ale dlaczego zatem sami mamy ją sobie dodawać w jeszcze większych ilościach? Dlaczego marchew nie jest zdrowa? Uważasz, że nawet jeśli była podsypana nawozem, to to przekreśla jej prozdrowotne działanie na organizm witaminami i związkami mineralnymi, które zawiera? A jeszcze jedno - "E" nie określa sztucznego dodatku tylko w ogóle każdy dodatek do produktu. Witamina C to też "E" na składzie. Polecam się podszkolić, zanim się coś napisze. A wracając do barwników, niektórym z nich udowodniono już wpływ na ADHD u dzieci. Więc karmiąc swoje dzieci farbowanym jedzeniem i pozwalając im takie kupować, sami im szkodzimy.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 22 marca 2012 ...widać,że ludzie żyją złudzeniami...
teraz nawet piękna marchew z marketu czy osiedlowego warzywniaczka nie jest zdrowa !
E...jest wszechobecne i nic nie możemy z tym zrobić...niestety ;-(
Sama aktualnie eksperymentuję z barwnikami i podoba mi się ta zabawa...
Polecam...
Bardzo ładne naleśniczki :-)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 marca 2012 Malwo- te sztuczne barwniki to pewnie dla koloru :) , tak czy inaczej - wygląda bajecznie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 20 marca 2012 nadbuzanin ma rację. w internecie jest wiele przepisów na naturalnie kolorowe naleśniki barwionych kurkumą, szpinakiem, sokiem z buraków czy kakao.
agniesia76, to nie jest żaden argument. Nie wierzę, że ktoś, kto farbuje naleśniki barwnikami, jednocześnie zabrania swoim dzieciom jeść i pić inne produkty z barwnikami (gazowane napoje, słodycze, niektóre sosy). A jak się to wszystko zsumuje, to wychodzą już niefajne ilości tego świństwa :-(

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nadbuzanin 20 marca 2012 Zawsze można zamiast chemii dać np. zmiksowany szpinak do ciasta i będzie zielony, sok z buraczków ćwikłowych zabarwi na czerwono a szafran na żółto...jest tyle roślin które można używać jako barwnik :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 20 marca 2012 Bawią oczy te Twoje naleśniki, ale co do jedzenia, to raczej nie. Chemia aż wyje, a zjadłoby się coś bez E ileś tam, zwłaszcza na wiosnę.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agniesia76 20 marca 2012 pięknie wyglądają,
jak się nie ma umiaru to wszystko może zaszkodzić nawet najzdrowsze produkty ;0)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 18 marca 2012 Wyglądają ciekawie ale dla mnie nie są zachęcające... W przyrodzie rośliny i zwierzęta poprzez jaskrawe ubarwienie informują, że są jadowite i trujące. To, że barwniki są szkodliwe, powszechnie wiadomo. Nie rozumiem, jak można karmić tym własne dzieci?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń